În ultima vreme se tot discută despre noi tehnologii, noi scheme de fertilizare, tratamente, genetica nouă la cultura grâului de toamnă dar, se discută foarte puțin, aproape deloc despre momentul semănatului. Este momentul semănatului o verigă importantă în tehnologia culturii grâului de toamnă, cât de mult poate afecta producția ?

În cele ce urmează voi incerca să explic importanța momentului semănatului la cultura grâului de toamnă. După cum se știe foarte bine, perioada optimă de semănat a grâului de toamnă este între 25 septembrie și 20-25 octombrie pentru zonele din sudul și vestul țării și 20 septembrie – 15 octombrie pentru zonele colinare din centrul și estul țării.

În ultima vreme în piața din România au apărut foarte multe soiuri de grâu de toamnă cu diferite maturități : soiuri extra-timpurii, soiuri timpurii, soiuri semi-timpurii, soiuri semitardive, soiuri tardive. Întrebarea se pune, cu ce soi începem semănatul ținând cont de faptul că totuși perioada optimă de semănat se întinde pe parcursul a 25 -30 de zile iar diferența de zile între cel mai timpuriu soi și cel mai tardiv este de aproximativ 7-9 zile ?

Se știe foarte bine că, grâul de toamnă este cel mai tolerant la temperaturi scăzute în fenofaza de înfrățire (BBCH 21-29), cu cât plantele depășesc această fenofaza cu atât toleranța lor la temperaturile scăzute scade. Deasemenea dacă  plantele de grâu sunt într-un stadiu de vegetație devansat de infrățire (BBCH 00 -BBCH 20) deasemenea toleranța lor la temperaturi scăzute este mai mica. Un alt aspect important în acest sens este, fenofaza în care se găsesc plantele de grâu la desprimăvărare, perioada înghețurilor târzii, perioadă foarte sensibilă pentru toate soiurile de grâu de toamnă. Fenofaza de alungire a paiului, pseudotulpina, apariția primului internod (BBCH 30 – BBCH 31), este o perioadă foarte sensibilă, este perioada în care se formează elementele de producție, in această fenofază și temperaturi de 2-3 gr.C pot reduce producția cu până la 50%.

In câmpurile expérimentale Limagrain, am observat că cele mai bune rezultate, cu cele mai mici riscuri se obțin atunci când începem semantul cu soiurile tardive și lăsăm în cea de-a doua parte a epocii optime soiurile semi-timpurii și timpurii, iar la sfârșitul perioadei optime semănăm soiurile extra-timpurii. Soiurile extra – timpurii și cele timpurii, având o perioadă mai scurtă de vegetație, au un ritm de creștere foarte alert, atât în primele stadii de vegetație cât și la desprimăvărare, de aceea riscurile de a fi ‘’surprinse’’ în perioadele critice (atât în toamnă cât și îm primăvara) de temperaturile scăzute este mai mare. Acest lucru este valabil pentru toate soiurile de grâu de toamnă.

Compania LIMAGRAIN are în portofoliu soiuri de grâu din toate maturitățile, începând cu cele mai timpurii soiuri de grâu de toamnă din piață, Avenue si LG Asterion până la LG Absalon, cel mai tardiv. De asemenea, în portfoliul LIMAGRAIN avem și soiuri timpurii, LG Apilco, soiuri semi-timpurii, Anapurna și Alcantara, precum și soiuri semi-tardive, cum ar fi LG Absalon. Toate aceste soiuri au fost aclimatizate în România și înregistrate în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România.

Concluzia, mare atenție la momentul semanatului. În Catalogul produselor LIMAGRAIN sunt făcute recomandari pentru fiecare soi în parte în legătura cu momentul semănatului. Deasemenea dacă doriți mai multe amănunte contactați colegii din teritoriu sau vizitați pagina www.lgseed.ro

Cultivați cu încredere soiurile de grâu de toamnă ale companiei LIMAGRAIN.

Adelin DAMIAN
Product Manager Cereale păioase LIMAGRAIN România.

Share

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial