Anul agricol 2021, se încadrează în lungul șir al anilor atipici din punct de vedere agrometeorologic, cu condiții dificile pentru înființarea culturii de rapiță în toamna anului 2020, cu temperaturi foarte scăzute în primăvară, cu până la -3/-4°C sub media multianuală, urmate de o secetă puternică în partea de Vest a țării care a afectat mai ales culturile de primăvară, dar și precipitații abundente însoțite de furtuni și vânt puternic în partea de Sud-Est a țării, toate acestea punând o presiune foarte mare pe fermierii români în atingerea profitabilității la culturile de primăvară și mai ales la cultura de floarea soarelui.

Având în vedere că perioada recoltatului s-a încheiat, a venit timpul analizelor și strategiilor pentru campania actuală. Vă supunem atenției unul dintre cei mai buni hibrizi de floarea soarelui din portofoliul LIMAGRAIN, LG 50.479 SX, un hibrid care aparține tehnologiei sulfonilureice de combatere a buruienilor cu frunza lată din cultura de floarea soarelui rezistentă la tribenuron metil. Această tehnologie bazată pe substanța activă tribenuron metil, se folosește deja pe mai bine de 50% dintre cele 1 100 000 ha cultivate anual cu floarea soarelui în România. Succesul acesteia în rândul fermierilor se bazează pe controlul eficient al buruienilor dicotiledonate anuale sau perene, corelat cu costuri eficiente din punct de vedere economic, o flexibilitate mare în alegerea momentului optim al aplicării și fără efecte reziduale în sol.

LG 50.479 SX este un un hibrid de generație nouă, foarte bine adaptat condițiilor din România, cu un potențial genetic de producție ridicat, însoțit de un conținut ridicat de ulei și o stabilitate deosebită a producțiilor, datorată toleranței la secetă și la principalele boli întâlnite în general în cultura de floarea soarelui.

Rezistența superioară la Mană (Plasmopara helianthi), rezistență deteminată de un complex de gene la care s-a ajuns în urma investițiilor materiale constante în programul de cercetare, a fost dovedită anul acesta, când în multe zone din țara noastră, temperaturile scăzute din lunile Aprilie-Mai și precipitațiile căzute în perioada răsăritului au favorizat apariția parazitului și compromiterea culturii acolo unde nu s-au folosit hibrizi rezistenți și nu s-a respectat rotația recomandată pentru cultura de floarea soarelui.

Înflorirea timpurie îi oferă avantajul toleranței deosebite la seceta și arșița atmosferică în perioada de vară, minimizând efectele acestora asupra producției și calității acesteia, având o influență pozitivă și asupra indicilor de calitate precum MMB-ul (Masa a o Mie de Boabe) și MH-ul (Masa Hectolitrică).

Pe parcursul celor 5 ani de testare în diferite condiții de mediu din toate zonele agricole din România, nu s-au observat deloc fenomene de fitotoxicitate, nici atunci când s-a aplicat erbicidul Express în perioade cu nopți reci (temperaturi sub 12°C) și umede, dar nici pe soluri sărăce, cu conținut scăzut de materie organică (1-2%) sau nisipoase.

Dacă ne referim doar la condițiile din anul acesta, producțiile de 4 600 kg/ha obținute în Râmnicu Sărat, 4 040 kg/ha în Buzău, 3 700 Kg/ha în zone mai puțin favorabile din Alexandria, Giurgiu, Ialomița și 3 500 kg/ha în Roman sau Cogealac, reprezintă cartea de vizită a performanțelor acestui hibrid și propunerea LIMAGRAIN pentru această campanie.

1

Pentru că succesul nostru se datorează succesului dvs., LIMAGRAIN ROMÂNIA vine cu o ofertă comercială la hibridul de floarea soarelui, LG 50.479 SX, pentru această campanie: 4 saci gratuiți la fiecare 10 saci achiziționați, dar și un pret foarte competitiv în segmentul Sulfoniureic.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă rugăm să consultați site-ul nostru oficial www.lgseeds.ro   sau să contactați colegii din teritoriu.

GHEORGHE Mariana
Oleic Crops Product Manager

Share

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial