Adrian Ignat este tehnolog la SC Alcrist SRL, din localitatea Deveselu, județul Olt. Unul dintre principalele obiective pe care le-a avut în ultimii ani a fost alegerea unui soi de grâu adaptat realității pedoclimatice din zona sa. A analizat cu atenție, a testat, iar soiul de grâu LG Avenue de la Limagrain România a fost cel care a reușit să îi aducă o producție cantitativă, dar și calitativă.

Soiul LGAvenue a fost ales pentru a fi semănat pe terenurile Alcrist din Deveselu. Este cel mai timpuriu soi din România. “Fructifică mult mai devreme, are un MMB bun, menține un grad mare de fertilitate a fraților, fără să piardă frații pe perioada de vegetație și toate acestea duc la o producție stabilă și ridicată”, a declarat Adrian Ignat.

Precum celelalte soiuri din portofoliul Limagrain, LG Avenue are o toleranță foarte bună la bolile specifice, cum ar fi făinarea și septorioza, la cădere, lucru foarte important la recoltat, dar și la temperaturile scăzute. Uniformitatea spicului este ușor de remarcat la LG Avenue, spicele de ordinul 1 și cele de ordinul 2 având aproximativ același număr de boabe. Înfrățirea productivă ajunge la 1.7.

Producție de peste 10 t/ha în ferma din Deveselu

Toate aceste însușiri au dus la o performanță remarcabilă în cadrul Alcrist. “Realizează cele mai mari producții în zona noastră și, fără să fim modești, cu soiul de grâu LG Avenue de la Limagrain am depășit bariera de 10 tone de grâu la hectar în ferma în care ne aflăm”, a completat Adrian Ignat. Avenue a fost testat inainte de inregistrarea in Catalogul Oficial al Plantelor de Cultura din Romania pe o perioada de 4 ani în toate zonele de cultură a grâului din România, efectuate de Limagrain.

Soiurile timpurii au caracteristici care duc la producții importante la final de an agricol. Infloresc si formeaza bobul  mai devreme, beneficiind de aportul de apă din iarnă, dar și de precipitațiile timpurii din primăvară. Ferma Alcrist a decis să cultive soiuri din portofoliul Limagrain, soiuri recunoscute pentru potențialul ridicat de producție, dar și pentru adaptabilitatea foarte bună în diferite condiții pedoclimatice.

Colaborarea dintre Alcrist Deveselu și Limagrain nu se rezumă doar la cultura graului de toamna. “În urmă cu 10 ani am început colaborarea cu firma Limagrain pe diverse proiecte, testări de soiuri, testări de hibrizi, floarea-soarelui, porumb, iar actualmente avem în cultură și hibrizi de floarea-soarelui și hibrizi de porumb. Reprezentanții regionali sunt foarte atenți la cerințele noastre, ale fermierilor, sunt foarte aproape de noi, ne oferă informațiile de care avem nevoie oricând și la orice oră dorim”, a concluzionat Adrian Ignat.

Toate detaliile despre soiul de grâu Avenue, dar și celelalte produse din portofoliul Limagrain România pot fi găsite pe site-ul www.lgseeds.ro.

Share

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial