Cultura de rapiță este una dintre preferatele fermierilor din România. Prețul de valorificare este mare, iar primii bani din recolte vin de aici. Succesul poate fi total, dacă este aleasă genetică de top. Marius Laurențiu Negoiță, din localitatea Ulmu – județul Călărași, este unul dintre agricultorii care mizează de câțiva ani pe hibrizii de rapiță Limagrain România, iar producțiile obținute până acum l-au determinat să continue.

Societatea sa, Amal Prod SRL, administrează aproximativ 2.000 de hectare. Mai bine de 15% din această suprafață este ocupată de cultura de rapiță. De-a lungul celor cinci ani de colaborare cu Limagrain, hibrizii companiei sunt, în continuare, prima alegere cand vine vorba de rapiță. În 2021, la Amal Prod au fost cultivați Astronom și Ambassador, care au adus rezultate bune, între 4 – 4.2 tone la hectar.

Acum, Marius Laurențiu Negoiță a ales alți doi hibrizi Limagrain. “În momentul de față, avem hibridul LG Archictect. Este primul an când îl cultivăm. La fel și la hibridul LG Aviron. Să vedem rezultatele și putem mări suprafața în toamnă. La rapița Limagrain, am întâlnit rezistență foarte bună la scuturare, ramificație foarte bună, așa că mă aștept să recoltez între 3.5 – 4 tone, în momentul de față”, a declarat administratorul Amal Prod.

Productivitatea și rezistența foarte bună la scuturare, calități prezente la toți hibrizii de rapiță Limagrain, sunt completate de o foarte bună toleranță la boli. LG Aviron are o rezistență genetică foarte bună la Phoma prin genele RLM 7 și RLM 3, dar și la virusul galben al ridichii. MMB-ul se situează între 5.4-5.6, iar densitatea recomandată de semănat este de 35-55 boabe germinabile / metru pătrat.

La rândul său, LG Architect se remarcă printr-un potențial de producție care ajunge la 5.5 tone / ha. Este cel mai cultivat hibrid de rapiță din Europa pentru câțiva ani la rând. “Atunci când aleg un hibrid de rapiță, îmi iau informații de la reprezentantul zonal și după ce testăm în fermă pe suprafață mai mică, trecem la suprafață mai mare, dacă dă randamentul așteptat. În campania din toamnă, avem în plan să cultivăm aproximativ 500 de hectare de rapiță”, a completat Marius Laurențiu Negoiță.

Share

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial