În ultima vreme, cultura de rapiță este atacată din ce în ce mai agresiv atât de bolile și dăunătorii existenți, dar și de bolile și dăunătorii noi precum Club root – cancerul rădăcinilor de rapiță sau TuYV- virusul galben al ridichii. Dacă în cazul cancerului rădăcinilor de rapiță nu trebuie să ne facem griji deocamdată, el fiind prezent doar în vestul Europei, în special în UK și DE (în România nu a fost semnalată), problema se schimbă în cazul TuYV.

Compania LIMAGRAIN a început studiul acestui virus în RO anul trecut. Probele luate din culturile de rapiță din diferite zone au demonstrat prezența virusului. Anul aceasta în primăvară, la începutul startului în vegetație al culturii de rapiță, s-au recoltat unsprezece probe de frunze din toate zonele de cultură ale rapiței, care au fost testate în laboratoarele LIMAGRAIN din Franța, rezultatul o infestare medie de 34%.

În celelalte țări din Europa, virusul este foarte răspândit, cele mai afectate țări fiind: Slovacia 97%, Germania 96% și Franța 76%. Îngrijorător este faptul că și țările vecine României au un grad de atac puternic, precum Ungaria 90%, Bulgaria 53% și Ucraina 46%. Aceste probe au fost luate anul trecut pentru anul în curs, astfel că așteptăm să primim rezultatatele cât de curând.

Virusul se manifestă încă din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei colorații violacee pe marginea limbului foliar. Atacul se continuă și la pornirea în vegetație, primăvara, prin continuarea colorării în violet a limbului foliar. Aceasta duce, într-un final, la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masă foliară, iar silicvele rămân mici, nedezvoltate normal, cu boabe puține și cu MMB scăzut. În cazul unui atac puternic, scade numărul de lăstari, multe silicve devin seci în totalitate, scade conținutul în ulei și crește conținutul în glucozinolați.

Atacul TuYV se observă foarte greu în cultură, deoarece este confundat foarte ușor cu carența de fosfor, cu deosebirea că, carența de fosfor se manifestă tot printr-o colorație roșie violacee, dar la nivelul întregului limb foliar, nu doar pe marginile acestuia.

Prezența TuYV în cultura de rapiță poate provoca pierderi de producție de până la 25%, dar și deprecierea calității recoltei.

Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Încălzirea globală și interzicerea neonicotineidelor vor favoriza dezvoltarea și răspândirea acestui virus în culturile de rapiță din țara noastră.

Pentru a preveni pierderile de recoltă provocate de TuYV, compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor cu hibrizi rezistenți la acest virus precum LG ARCHITECT și LG ABSOLUT. De asemenea, pentru a limita atacul TuYV, nu trebuie uitată monitorizarea foarte atentă a culturii și combaterea afidelor.

Atac TuYV toamna
Atac TuYV toamna
Hibrid susceptibil la TuYV
Hibrid rezistent la TuYV

Share

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial