Stabilitatea producțiilor este una din cele mai importante însușirile căutate de fermieri la un soi de grâu. Este și cazul lui Marius Laurențiu Negoiță, care lucrează nu mai puțin de 2.000 de hectare în județul Călărași. Portofoliul Limagrain i-a oferit cele mai bune soluții pentru terenurile sale atat prin stabilitatea productiilor cat si prin potențialul ridicat de producție pe care îl au soiurile de grâu Limagrain.
Amal Prod SRL are grijă de o suprafață importantă de teren în Ulmu, Călărași. Cultura grâului nu lipsește în niciun an. “Este indispensabilă oricărei ferme”, spune administratorul Marius Laurențiu Negoiță, care are deja 12 ani de experiență în agricultură. În 2016, a avut și primul contact cu Limagrain, o companie care investește sume impresionante în ameliorarea si dezvoltarea soiurilor de grâu.
Portofoliul Limagrain i-a oferit lui Negoiță posibilitatea să aleagă două soiuri prezente în multe ferme din România: Avenue, nearistat, și Anapurna, soi aristat. “Stabilitatea producțiilor a fost în fiecare an foarte bună. În anii buni, undeva aproximativ sau in jur de la 9 tone / ha, la Avenue și undeva la 8.5 tone / ha, la Anapurna. Rezistența la cădere la ambele soiuri este foarte bună”, a declarat administratorul Amal Prod SRL.
Ca toate soiurile de grâu Limagrain, Avenue se remarcă și prin toleranța foarte bună la cădere și iernare, dar și prin toleranța bună la rugina brună și fuzarioză. Are o putere foarte mare de înfrățire, densitatea recomandată de semanat semănare este cuprinsă între 370-400 boabe germinabile / metru pătrat, proteina ajunge la 12.5%, iar masa hectolitrică se situează între 73-75 kg / hl. Avenue este cel mai vândut soi de grâu genetică străină din România, fiind și cel mai timpuriu la recoltat, este cel mai timpuriu soi de grau cultivat in Romania, care valorifica foarte bine precipitatiile cazute in primavara.
La rândul său, Anapurna, soi consacrat in portofoliul Limagrain Romania, înregistrat în România în 2013, este un soi panificabil, de calitate superioară, care oferă un conținut de proteină de 13-13.5%, gluten 28-30% și o masă hectolitrică situată între 78-80 kg / hl. Anapurna are o toleranță foarte bună la iernare, cădere, dar și la boli precum septorioza și rugina galbenă. Se recomandă semănatul în a doua parte a epocii optime, cu o densitate de 400-430 boabe germinabile / metru pătrat.
Avenue, Anapurna și celelalte soiuri din portofoliul Limagrain prezintă o adaptabilitate foarte bună în diferite condiții pedoclimatice, fiind testate în România pe o perioadă de cel puțin 4 ani. Soiurile Limagrain au fost înregistrate în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România, motiv în plus pentru Marius Laurențiu Negoiță să le aleagă pentru câmpurile sale.
“Noi suntem și producători de sămânță și recomand cu precădere soiul Avenue în zona noastră. În privința tuturor produselor comercializate de compania Limagrain sunt foarte mulțumit, de la calitate, pana la promptitudinea cu care ți se livrează marfa. De fiecare dată când apare un produs nou în portofoliul Limagrain și nu doar la grâu, cât și la celelate culturi: porumb, floarea soarelui, rapita, orz si orzoaica, încercăm pe o suprafață mică. Eu am încredere în ce spune reprezentantul companiei in teritoriu, dar e mult mai bine să văd în câmp și în condițiile mele rezultatele soiurilor si hibrizilor Limagrain”, a concluzionat Negoiță.
Toate detaliile despre soiurile de grâu Limagrain, dar și despre toate produsele companiei, pot fi găsite pe www.lgseeds.ro.